Dag mémé

Een dikke tien jaar geleden kwam ik enkele dagen bij jou op vakantie om te leren naaien. Een schort was mijn eerste wapenfeit: een ideaal projectje om recht te leren stikken. En meteen ook praktisch, want ik gebruik ze tot op vandaag. Ik had de smaak te pakken en samen maakten we een rok en een broek voor mij. Dat klinkt nogal ambitieus voor een veertienjarige die enkel recht kon naaien, dus zag onze rolverdeling er als volgt uit: jij nam maten, jij tekende het patroon uit, jij markeerde alles, jij speldde vast en jij toonde ten slotte waar ik moest stikken. De knowhow en het meeste werk kwamen 100 procent van jou, maar het blinken van trots met mijn zelfgemaakte kleren nam ik ruimschoots voor mijn rekening.

Vier jaar terug nam ik de draad letterlijk weer op. Naaien was toen nog niet zo'n hype, maar ik wou me graag verdiepen in patronen en technieken om wat inzicht te kweken. Het begon met kleine en vooral scheve stiksels en geïmproviseerde patronen maar na een tijdje waagde ik me verder en verder tot de overvolle kleerkast die ik nu bijeen genaaid heb. 

Telkens ik iets gemaakt had, zorgde ik ervoor dat het 'toevallig' mee of aan had om even te kunnen showen als ik bij jou op bezoek kwam. "Amai, heb jij dat gemaakt? Jij bent toch echt wel een krak", zei je altijd, terwijl je zelf je negen kinderen jarenlang tiptop van zelfgemaakte outfits had voorzien en met zoveel ervaring stukken beter kon naaien dan ik. Je keek bewust over mijn technische naaifoutjes heen en strooide telkens met complimentjes waardoor mijn (naai)zelfvertrouwen groeide.Nu ben ik al enkele weken bezig aan een winterjas. Geen eenvoudig naaiproject, maar je kan enkel evolueren door de lat hoog te leggen. Tot nu toe loopt alles op rolletjes. Gisteren stikte ik voor het eerst een welt pocket. En trots dat ik er op ben: weer iets nieuws geleerd. Binnenkort is mijn jas af. Maar bij wie zal ik dan komen stoefen, nu jij er niet meer bent?

Dag mémé, dankjewel voor alles...

29 opmerkingen

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je dat mooi geschreven Jozefien! Meme glimlacht vast van boven op haar wolkje telkens als jij iets moois gemaakt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel sterkte. Afscheid nemen van iemand zo dierbaar is altijd hard.
  Wij gaan ook onze eerste feestdagen zonder ons memeken tegemoet en dat steekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afscheid nemen doet zo'n pijn,maar je meme zou het zeker


  Veel sterkte!afscheid nemen doet veel pijn en vooral van lieve mensen die je bewonderen en die je bewonderd hebt. Ook ik heb afscheid moeten nemen van mijn lieve papa die ik ook bewonderde
  en die ik heel graag zag. Papa en je meme zullen blijven kijken naar ons !
  Groetjes kleintje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, ik begrijp het helemaal...mijn oma zou afgelopen zondag 90 zijn geworden, en er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan haar denk. Ze leerde me stikken, in knopen grabbelen en kritisch zijn op alles wat ik probeer te maken. Ondertussen is ze al 10 jaar overleden en heeftz eijn echte naaikunsten nooit meegemaakt, en dat vind ik heel jammer. Als eerbetoon zit ze in mijn blognaam, en ik wéét dat ze ergens over mijn schouder meekijkt. Net zoals jouw meme!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooi afscheid van een mooie meme.. Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ze wierp je wat toe voor je ging, duidelijk, en het was haar dierbaar. Met het volle vertrouwen dat jij het af zou maken en door zou geven. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi gezegd. Ook ik leerde naaien van mijn oma (een rok) en toon haar nog steeds al mijn veroveringen, heel herkenbaar allemaal. Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Sterkte.
  Ik weet hoe erg je iemand dierbaars kunt missen.
  Maar ik weet ook dat ze soms heel dichtbij zijn..... In kleine dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een lieve tekst.. ik pink een traantje weg en denk aan je!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Och nee zeg, zo'n mémé moeten afgeven moet heel lastig zijn, ze lijkt precies in veel op mijn oma. Veel moed Jozefien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sterkte! Mijn oma was ook een krak achter haar naaimachine. Heb haar helaas nooit gekend :( Maar onlangs vonden we nog wat stofjes en fournituren van haar terug. En zo is ze toch een beetje aanwezig in mijn naaikamertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ooh :-( veel sterkte. Jouw memé lijkt precies ook op mijn bomma, ik wil er niet aan denken dat ze er ooit niet meer zal zijn. Maar het lijkt erop dat ze in veel wat je doet heel aanwezig zal blijven, misschien helpt dat een beetje... sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. heel veel sterkte! Ze zal er altijd zijn, ergens om je heen! in de kleine dingen vind je haar altijd terug
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat mooi, hoe je het schrijft, de liefde voor je mémé en de heel fijne band die jullie hebben! Nog altijd, dat blijft. Veel sterkte ...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk aan je en wwet hoe je u Voelt! Veel sterkte... En Ik denk dat ze gelijk had: gij zijt een Krak!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sterke herinneringen die je mooi verwoord hebt! Herinneringen die altijd zullen blijven leven! Blijf maar naaien. Vanop één of andere ster is iemand altijd trots op je!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh, verschrikkelijk. Ons oprechte medeleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel herkenbaar, ook hier. Mijn omaatje met de gouden handen leerde me als kind kantklossen, haken, naaien, confituur maken, genieten van mooie dingen. Vorige zomer, op 96-jarige leeftijd moesten we afscheid nemen, maar bij elke creatie van mij is ze dichtbij en ik weet dat ze blij zou zijn geweest met al wat ik maakte, hoe scheef, krom, verkeerd of knullig gemaakt ook. En dat zal bij jou ook zo zijn. Koester de herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Je mémé heeft je de naaikriebels doorgegeven, een stukje van haarzelf.
  Wat heb je dit mooi geschreven, ik wens je heel veel sterkte!
  Vergeet niet om hier te komen stoefen, ook al is dat bijlange niet hetzelfde...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je zal meme nog vaak missen, heel veel moed en sterkte Jozefien!

  BeantwoordenVerwijderen