Loft - net gezien!

Geniaal af.

Meer kan ik niet zeggen na Loft te zien: alles is perfect uitgepuurd. De strakke aanpak is een gedurfde keuze geweest, maar wel een die werkt. Erik Van Looy en Bart De Pauw balanceren tussen rauw en warm, en doen dat met glanze.
De eerste openingsminuten zijn een staaltje van topcamerawerk: je hoort en herkent vanalles, maar weet eigenlijk helemaal niets. Net zoals 'de' moordenaar haast niet te ontmaskeren is. Je weet dat de ogenschijnlijk banale dialogen doorspekt zijn met tips en je filtert er wel enkele uit, maar toch lopen je denkpistes keer op keer dood. Dat je zo'n scenario niet op een maand tijd uit je duim zuigt, staat buiten kijf.
Ik ga de pret niet bederven door al te veel prijs te geven van de plot, maar dat de onverwachte wendingen blijven komen, moet ik wel lossen. De momenten waarop je 'oo neen, dat kan toch niet' denkt, stapelen zich steeds sneller op. Ik ben zelf niet echt goed in het ineen puzzelen van aanwijzigen en dan nog het bos door de bomen te zien - ik geef het toe - en even leek ook Loft toe te geven aan een overdosis hints. Toch viel alles naar het einde toe (dat soms nogal lang uitgesteld leek) perfect op z'n pootjes.
De film is geen thriller pur sang, niet letterlijk en niet figuurlijk. Het scenario is gekruid met enkele typische Bart De Pauw-mopjes, die vooral Koen De Graeve als gezellige grapjas in de mond mag nemen. Is ook nodig om alles mooi in evenwicht te houden.
Niet alleen qua inhoud zit de film perfect, ook de locaties zijn perfect gescout. Kijken ernaar is een feest voor het designoog. Ook Waregem heeft een decor geleend voor de film, voor een toch wel belangrijke scène. Welnesscentrum Puur was tijdelijk een hotelzwembad in Düsseldorf. En zo heeft iedereen het gevoel dat hij/zij er iets mee te maken heeft :-).

Waai zeker es binnen op http://www.loftdefilm.be/. Er staat heel wat extra beeldmateriaal en technische info over de film officieel samengebald. Zelfs de eindgeneriek kan er opnieuw bekeken worden, iets waar ik heel gelukkig om ben. (Er zijn er maar weinig die ervoor blijven zitten in de cinema). Zelfs op de site is geen enkel detail over het hoofd gezien.

Geniaal af.

Geen opmerkingen